Ved at bruge hesten som hjælper i det terapeutiske arbejde, kan klienten opnå en øget opmærksomhed og fornemmelse for egne følelser og sanser.
Jeg arbejder især med at lade mine klienter sidde på hestens ryg eller stå ved siden af den og mærke den med hænderne mens jeg nænsomt guider klienten til at sanse og registrere, hvad nervesystemet fortæller.
I en rideterapisession bliver der taget udgangspunkt i mindfulness og visualiseringer i samspil med den tætte kontakt til hesten. Jeg guider min klient til at opnå en tilstand af at være tilstede i nuet. Samt mærke og acceptere det, som føles og sanses netop nu. Dette kan være svært for mange, idet tankemylder ofte distraherer én i at være til stede i momentet. Brugen af en hest som redskab i denne process er meget gavnlig, idet hesten netop altid er i den tilstand vi forsøger at opnå – en hest lever i nuet. Den tænker hverken på i dag eller i morgen, eller filosoferer over diverse problematikker. Den føler og sanser og er 100% til stede i dens oplevede fornemmelse af nuet. Derfor er hesten en perfekt inspirationskilde til bevidst nærvær, og processen hos klienten fremmes af hestens tilstedeværelse.
En hest er altid ærlig i sin kommunikation, da den ikke er i stand til at have komplekse tanker, såsom at lyve, manipulere o.lign.
Derudover er hesten en ideel inspiration til autencitet. En hest er altid ærlig i sin kommunikation, da den ikke er i stand til at have komplekse tanker, såsom at lyve, manipulere o.lign. Derfor vil mødet med en hest altid være fordomsfrit og umiddelbart, hvilket kan virke afstressende på mange.
Hesten responderer ucensureret og umiddelbart på klientens tilstand og signaler. Et begreb som kaldes spejling. Hvis f.eks. klienten spænder op, vil hesten spejle dette ved at vise en spænding. Herved kan klienten via spejling i hesten, få en fornemmelse af egen tilstand og signaler. Jeg medierer denne kontakt og fortæller klienten, hvad jeg ser, og hvordan hesten udtrykker det. De heste, jeg anvender er meget robuste og nervefaste, og bliver ikke stressede af arbejdet med klienter.
Målet med hesteassisteret terapi er derfor først og fremmest at opnå en øget fornemmelse af egne sanser – at kunne mærke egne kropssignaler (nervesystem), som vil skabe en øget evne til at forstå egne følelser. Jeg har ingen projekter med klienten om, at nå frem til noget specifikt. Det vigtigste er, at komme i kontakt med nervesystemet nu og her.
Denne øgede fornemmelse for eget selv kan forbedre ens evne til at sende tydelige signaler til omgivelserne. At kunne kommunikere tydeligt med sine omgivelser, indebærer bl.a. at kunne sætte grænser, hvilket kan være en udfordring for mange mennesker.
Det er min bestræbelse at hjælpe mine klienter til at opnå en tilstand, hvor de er i kontakt med følelsen af frihed, autenticitet og livslyst.